De ce să construiești sustenabil?

Construcțiile sustenabile sunt economice

Principiul sustenabilitații angrenează 3 mecanisme: cel economic, cel social si cel al mediului. Astfel, o gandire sustenabilă are efecte pozitive în toate cele 3 subiecte ale vieții cotidiene.

Din respect pentru mediu și resurse, devine prioritară eficiența construcției pe mai multe paliere:

  •    o construcție eficienta energetic consumă mai puține resurse în exploatare (pentru încălzire, iluminat etc).
  •    o constructie cu o durata de viața mai mare înseamnă că nu se vor investi resurse în întreținerea ei și în eventuala înlocuire la finalul ciclului de viață.
  •    construcțiile din lemn au cea mai mică amprentă de carbon (comparativ cu cele din zidărie, metal sau beton); totodată, construcțiile din lemn sunt și cele mai economice.

Toate resursele tale au corespondent în resursele mediului! Gestionându-le responsabil vei avea grijă atât de viitorul tău, cât și de mediu!

Construcțiile sustenabile sunt subventionate

Pe zi ce trece, tot mai multe entități administrative conștientizează importanța construcțiilor sustenabile și alocă importante resurse către sustinerea accestor proiecte.
Deja majoritatea statelor vest-europene alocă subvenții consistente pentru executarea de construcții noi sau upgradarea construcțiilor existente după principiile sustenabilitații. La accest moment, în Romania sunt disponibile fonduri pentru energii regenerabile si exista planuri de finantare preferențiale pentru construcțiile verzi (ex. Ipoteca Verde).

Construcțiile sustenabile au valoare de piata mai mare

Indiferent de funcțiunea clădirii, eticheta de sustenabilitate înseamnă o crestere considerabilă a valorii accesteia. Studiind piața imobiliară, se observă o crestere exponențială a cererii de construcții ‘’verzi’’.
Pentru administratorii de clădiri de birouri, acceastă cerere se traduce intr-un preț mai mare pe metru pătrat închiriat, pentru dezvoltatorii imobiliari sustenabilitatea inseamna atât o sursa de valoare adăugată, cât și un avantaj incontestabil în fața concurenței. Nu în ultimul rând, pentru consumatorul final, o construcție sustenabilă este garanția unei investiții sigure pe termen lung.
Trendul asccendent de cerere de clădiri verzi în România este vizibil în graficul numarului de astfel de construcții incepand din 1995:

Construind sustenabil iti desccrii brandul sau opiniile

Clădirile sustenabile devin din ce in ce mai populare în România. Ele simbolizează profesionalismul, nivel tehnologic înalt, traiul sănătos, investiție durabile și grijă pentru viitor, iar publicul constientizează importanța implicării și a unei atitudini responsabile.
Dezvoltarea durabilă este un concept care ocupa din ce în ce mai mult loc în strategiile companiilor, și nu este de mirare ținând cont de faptul că aderarea la principiile sustenabilității este deja un avantaj strategic evident. Media globala a clienților din mediul online care susțin că sunt dispuși să aloce mai multe resurse pentru un produs de la o companie cu o abordare sustenabilă este de 55% (în 2014, în creștere cu 10% față de 2011).

Construcțiile sustenabile sunt impuse de Directiva Europeana EPBD II incepand cu 12/2018

Directiva Europeană privind Performanța Energetică a Clădirilor (EPBD II) prevede că toate statele membre UE se vor asigura că:

  • toate clădirile publice noi vor avea un bilanț energetic anual aproape de zero, începând de la 31 decembrie 2018;
  • toate clădirile noi vor avea un bilanț energetic anual aproape de zero, începând cu 31 decembrie 2020.

Construcțiile sustenabile creeaza cele mai comfortabile si sanatoase ambiante

Construcțiile sustenabile trebuie sa fie în accelași timp economice, eficiente, predictibile, ecologice, rezistente, sănătoase și comfortabile. Organismele internaționale de certificare a sustenabilității (ca de exemplu BREEAM) ofera puncte pentru toate caracteristicile de mai sus, cu scopul de a încuraja construcțiile în care utilizatorii sunt fericiți.

În construcțiile verzi se accordă o atenție deosebită:

  •    evitării factorilor patogeni (ex degradări, colonii biologice periculoase etc)
  •    ventilării corecte a aerului astfel încât sa aiba o calitate corespunzătoare
  •    evitării curenților de aer necontrolați
  •    asigurării temperaturii ambientale optime
  •    evitării suprafetelor radiante de temperaturi opuse celor voite (rece iarna si cald vara)

Abordarea sustenabila este sinonima cu grija pentru generatia copiilor tai

“Dezvoltarea durabila este acel proces de dezvoltare care raspunde nevoilor actuale fara a periclita capacitatea generatiilor viitoare de a raspunde propriilor lor nevoi. […] Pentru ca dezideratul dezvoltarii durabile sa poata fi atins, protectia mediului va constitui parte integrata a procesului de dezvoltare si nu poate fi abordata indepedent de acesta.”
(Sursa: Declaratia asupra Mediului si Dezvoltarii, Rio de Janeiro, 1992)

Un important efect al căutării soluțiilor cât mai eficiente este resuscitarea cercetării in știință și tehnologie, cu un fundament economic solid. Materialele, metodele de calcul și întreaga știință asociată construcțiilor evoluează direct proporțional cu cererea ta de performanță!